2009. július 25., szombat

MIÉRT MEDITÁLUNK? (6)


“A meditáció a gyakorlatban” elsősorban azoknak ajánlott, akik kezdők a belső világuk és a benne rejlő kincsek felfedezését illetően. Egyre jobban felismerjük, hogy a mindennapi élet problémáival való szembenézésünk során milyen nagy szükségünk van a lelkierőnk fejlesztésére erőfeszítéseinkben, hogy lépést tartsunk a rohanó és bonyolult élettel.

Ez a kilenc leckéből álló sorozat eredetileg Angliában, Leedsben hangzott el. A leckéket igen eredményesen lehet gyakorolni egyedül is, azonban azt tanácsoljuk, hogy ha lehetséges a tanulmányozással párhuzamosan vegyenek részt egy ingyenes meditációs kurzuson is bármelyik Raja Yoga Centrumban. A Raja Yoga Centrumok atmoszférája és a többiek meditációs tapasztalatai által a könyvből elsajátított tudás megértése és a tapasztalatok sokkal erőteljesebbé válnak. A meditáció mindennapi életünkben való alkalmazásával nemcsak azt tudjuk elérni, hogy a tudatunk megtapasztalja az igazi békét, hanem az egész élet felé nagyon pozitív, egészséges magatartással tudunk viszonyulni.

A gyakorláshoz egy nagyon kellemes meditációs zenét ajándékozok Önnek, amelynek letöltéséhez kattintson a linkre. (vagy másolja be böngészője címsorába)

http://idealistaplalkozas.hu/Meditaciosmix.rar

Az emberek különböző dolgokat várnak a meditációtól. Van aki békét, kontrollt, erőt, csendet: de minden esetben ami a legfontosabb, a béke, vagy a lelki béke megértése. Első megközelítésre nem látszik nagy különbség a kettő között, de közelebbről nézve kitűnik, hogy különböző dolgokat várunk el. A béke egyszerűen egy tapasztalat, míg a lelki béke egyfajta életmód.

Egyik vagy másik pillanatban élvezzük a békét, de ez gyorsan elszáll. Valójában a béke pillanatait megtapasztalni nem nehéz. A békét a meditáció gyakorlása által tudjuk elérni, hiszen elsősorban ez az, amit a meditáció tud nyújtani. A lelki béke elérésénél az a cél, hogy a békét állandósítsuk, megőrizzük. Mindennapi életünkben hasznos ellenőriznünk, hogy milyen mértékben teljesül amit szeretnénk megtapasztalni.

Ahhoz azonban, hogy állandó lelki békét tapasztalhassunk, több dologra van szükség, nem elegendő egy meditációs technika elsajátítása. Végül is, ha a helyzetváltozás már bekövetkezett és pl. egy buszvezetővel a veszekedés kellős közepén vagyunk, akkor nem ülhetünk le öt percre, hogy befelé fordulva visszanyerjük az időlegesen elvesztett belső békénket. Azt kell elérnünk, hogy a meditáció alatti béke tapasztalatát később is vissza tudjuk idézni a gyakorlati életünkben, különösen olyankor, amikor nem könnyű megőrizni a belső békénket. Ha a meditáció hasznát nem tudjuk felmutatni a mindennapi életünkben, akkor feltehetjük a kérdést, hogy mi haszna van egyáltalán? Ezért a meditációs kurzusban két dolgot kell kihangsúlyozni. Először is, meg kell tanulnunk egy egyszerű és hatásos meditációs technikát, amit Raja Yógának neveznek, és meg kell beszélni a tapasztalatokat, ötleteket kell adni, hogyan lehet mindezeket elmélyíteni. Másodsorban meg kell keresnünk az életünkben fellelhető stressz helyzeteket és a feszültségek okait. Tehát a megértés által, a meditáció alatt nyert erő segítségével elkezdhetjük megváltoztatni az okok gyökereit, a béke tapasztalatát átvihetjük a hétköznapi gyakorlatba, azaz a béke lelki békévé alakul át.

Mi a meditáció? A meditáció egy olyan gyakorlat, amelynek során teljesen megismerhetjük magunkat, egyrészt, hogy ki vagyok “belül” és hogy “jól érzem magam” a szó szoros értelmében. A meditáció által egy teljesen új “én”-t fedezünk fel magunkban, aki merőben más természetűnek tűnik a problémás, feszült énünkhöz viszonyítva. Észrevesszük, hogy az igazi természetünk, a valódi énünk valójában nagyon pozitív. A béke óceánját teljesen közel érezzük magunkhoz.

Ismert egy kedves indiai történet egy királynőről, aki nem találta az igen értékes igazgyöngy nyakláncát. Kétségbeesve kereste mindenütt és amikor már feladta minden reményét, hogy valaha is meglelheti, hirtelen megállt és felfedezte, hogy ott van a nyaka körül! A béke nagyon hasonlít ehhez. Ha kívül keressük a körülöttünk lévő fizikai világban vagy másokban, mindig csalódni fogunk, de ha megtanuljuk, hogy hol és hogyan tudjuk megtalálni saját magunkban, akkor rájövünk, hogy ott bármikor elérhetjük azt.

A meditáció szót a tudat különböző használatának körülírására alkalmazzák: mint a szemlélődés, koncentráció, az imádkozás, mantrázás. Maga a szó valószínűleg az azonos tövű “mederi” latin szóból ered, aminek a jelentése: “gyógyítani”. A meditációt minden bizonnyal tekinthetjük egy gyógyító folyamatnak úgy érzelmileg, mint szellemileg, sőt bizonyos értelemben még fizikailag is. A meditáció legegyszerűbb definíciója: a tudat helyes használata, a pozitív gondolkodás. Nem kell a gondolatainkat erőszakkal megszüntetni, hanem helyesen kell használni őket. A legtöbb meditációban kétféle gyakorlatot alkalmaznak: a koncentráció gyakorlása, aminek tárgyaként gyakran használnak egy virágot vagy gyertyát: és egy mantrának az állandó ismétlése. A mantra egy szent gondolat, szó vagy hang, amit halkan, hangosan vagy akár csak gondolatban állandóan ismételnek. Szó szerint lefordítva a “man” jelentése tudat, a “tra” pedig azt jelenti, hogy szabaddá tenni, tehát felszabadítani a tudatot. A Raja Yoga meditáció szintén magába foglalja a koncentrációt, de ez nem fizikai tárgyra irányul. A fizikai világ helyett figyelmünket a “belső” énünk felé fordítjuk. A mantra - szavak vagy mondatrészek ismétlése - helyett szabad áramlást engedünk gondolatainknak, vagyis a tudatot természetes módon használjuk. A gondolatoknak ez a pozitív áramlása önmagunk pontos megértésén alapszik és kulcsszerepet játszik a bennünk rejlő béke kincseinek feltárásában.

MEDITÁCIÓS GYAKORLAT

Üljünk kényelmes helyzetben, egyenes háttal. Ülhetünk a földön is egy kispárnán keresztbetett lábbal, vagy ha ez kényelmetlen, akkor egy széken. Csendes helyet válasszunk, ahol nem zavarhat a zaj vagy a túl sok látnivaló. Halk zene szólhat, mert ez segíti az ellazulást és kellemessé teszi az atmoszférát. Helyezzük a könyvet magunk elé és lassan olvassuk el magunkban a következő szöveget. Próbáljuk megtapasztalni és elképzelni a szavakat gondolatban, hogy lassan a valóságban is érezzük mindezeket.

GONDOLATOK A MEDITÁCIÓHOZ

Elképzelem, hogy ezen a szobán kívül semmi nem létezik... A külvilágtól teljesen elszigetelve érzem magam, szabad vagyok, hogy felfedezhessem önmagam.... A figyelmemet befelé fordítom, a gondolataimat a homlokom közepére koncentrálom... Gondolataimat függetlenítem a fizikai testemtől és környezetemtől.... Érzékelem a nyugalmat körülöttem és belsőmben.... Természetes nyugalom érzése kezd eltölteni.... A béke hullámai megszüntetik nyugtalanságomat, kellemesen kimossák a feszültséget tudatomból.... A mély béke érzésére koncentrálok.... Csak a béke.... Én a béke vagyok.... A béke az én igazi állapotom... A tudatom nagyon nyugodt és tiszta.... Könnyűnek és teljesnek érzem magam, miután visszatértem a béke természetes tudatosságába.... Egy ideig ülök és élvezem a nyugalom és derű érzését....

A jövőben úgy gyakoroljuk, hogy ismételjük ezeket, vagy az ezekhez hasonló gondolatokat kb. 10 percig. A legalkalmasabb idő erre a reggel, mosdás vagy zuhanyozás után, mielőtt még elkezdenénk a napi tevékenységeinket, vagy az esti órák, amikor már túl vagyunk a napi teendőkön. A nap folyamán miközben dolgozunk, próbáljuk emlékezetünkben tartani, hogy az igazi természetünk a béke. Hogyha ezt a meditációt folyamatosan gyakoroljuk, az ilyen pozitív és békés gondolatok egyre könnyebben fognak felmerülni tudatunkból és lelki békénk egyre természetesebb lesz.
Egyetért a bejegyzéssel?
Kérem, írja le véleményét, esetleg tapasztalatait!

Websites:

Magyar: www.bkwsu.hu

English: www.bkwsu.com




Nincsenek megjegyzések: