2009. július 24., péntek

A GYÖKEREKHEZ VALÓ VISSZATÉRÉS (3)



A GYÖKEREKHEZ VALÓ VISSZATÉRÉS

A gyökerek a támaszt biztosító rejtett alapok. Az alapok mindig rejtettek, létük inkognitó, és bár láthatatlanok, ők a felelősek azért, hogy minden struktúrát összetartsanak. Egy épület, függetlenül attól hogy milyen régi vagy új, hogy kívülről milyen szép, szilárd alapokat kíván, hogy megmaradjon.
Az emberi lényeknek is vannak láthatatlan alapjaik. A testnek, a szavaknak és a tetteknek, amik az emberi élet látható struktúrájának a gyökerei, szubtilis energiája van. Amikor ez a szubtilis energia eltávozik az emberi lényből, ezt nevezzük halálnak. A halál beálltakor a száj megmarad, de nem hagyja el szó, a szemek megvannak, de nem látnak, és a fizikai test sem mozdul. A struktúra ott van, de élettelen. Az emberi élet alapja nem anyagi természetű.
Amíg nem vizsgáljuk meg az emberi lét gyökereit, addig nem érthetjük meg önmagunkat és nem tudunk megváltozni. A pszichológia kísérletet tesz a gyökerek elérésére és sokat segít a tudatalatti és a tudatos működések, a tudat, a szokások, stb. megértésében, azonban önmagunk igazi felfedezése és megismerése érdekében a maghoz kell visszatérnünk. A gondolatok a lélekből, egy nem anyagi energiapontból fakadnak, ami formájában és azonosságában örökkévaló. A lélek nincs kitéve olyan jellegű változásoknak, mint a test. A lélek, ami nem az anyagi világ része, az emberi tudatosság alapja. Ez az élő, nem fizikai mag tartalmazza a személyiségünket, a vágyainkat és az érzelmeinket.
Mint ahogyan a fa magja magában hordozza az összes információt a fáról, mindaddig amíg a megfelelő körülmények lehetőséget nem adnak annak megnyilvánulására, hasonló módon a lélekben is megtalálható az egyén személyiségrajza, ami az idők folyamán a tevékenység és a kapcsolatok által kifejezésre jut.
A szellemiség révén arra törekszünk, hogy az emberi személyiségben megtaláljuk az eredetit. Függetlenül attól, hogy a lélekben mennyi tisztátalanság halmozódott fel, a lélek eredendően tiszta. A lélek - vagyis az igazi én - eredendően jó és nem bűnös. A szellemi ösvényt követni azt jelenti, hogy önmagunkban felfedezzük és megtapasztaljuk az eredeti jóságot, az életünkben felszínre hozzuk. Amikor ezt az eredeti és igen finom energiát megtapasztaljuk, a tudatosságunkban ugrásszerű változás következik be. A történelemben a tudatosságnak ezt a változását megvilágosodásnak nevezik, ami újfajta önbizalmat és reményt ad egy olyan életre, amiben sokkal több a realitás, és ennek eredményeképpen nagyobb a boldogság. Újjászületünk.

RAJA YOGA MEDITÁCIÓ

A szokások, a lélekben lévő, mélyen rögzült szenvedélyek császárokként uralják énünket. A szokások, az ismétlődő gondolat- és cselekedet-minták, fennhatóságot élveznek az idő, a logika és okok felett; minden gondolkodás és érzés nélkül afelé hajtanak bennünket, ami az egyén igazi jóléte ellen van. Ezeknek a császároknak a trónusa a tudat, amely zsarnok módjára bitorolja a békét és tisztaságot, minden kedvesség és együttérzés nélkül.
A Raja Yoga meditációban az a célunk, hogy megváltoztassuk a szokásainkat, hogy véghezvigyük ezeknek a zsarnokoknak a trónfosztását. Ehhez olyan intellektusra van szükség, ami szellemi tudással van feltöltve. A szellemi tudással megtaláljuk az okokat és ez a felismerés erőt ad a tudat zsarnokainak legyőzéséhez.
Szükség van tudásra és csendre. A csend összekapcsol az Univerzum Energiaközpontjával, a Legfelsőbbel, aki erőt ad ahhoz, hogy visszanyerjük az elveszett méltóságunkat. Az eredeti méltóságunkban uralkodni tudunk önmagunk felett. A Raja Yoga önmagunk mesterévé tesz, újra megtaláljuk belső királyságunkat és igazi trónusunkat.

A CSEND CSODÁJA

A csend a hallgatásra való képesség: amikor odafigyelünk önmagunkra, másokra és a Legfelsőbbre.
A hallgatás egy elveszett művészet. Nélküle nem tudunk kommunikálni, nem tudunk másokkal kapcsolatot teremteni és nem élhetünk jelentőségteljes életet. A hallgatást újra meg kell tanulnunk.
Befelé fordulva meghallgatjuk és megérthetjük önmagunkat. Ilyenkor az aggodalmak és a bánat sebei begyógyulnak. Ez a szellemi gyógyszer mindig jelen van bennünk, a lélekben. Bármikor, ha szükségünk van rá, bármilyen mértékben is legyen rá szükségünk, ezt önmagunkban megtaláljuk.
A harag betegsége a tolerancia gyógyszerét kívánja, a csalódás a reményét; a bosszúvágy és bűntudat erőszaka megbocsátást igényel; a félelem bátorságot, az ego öntiszteletet. A belső csend által a gyógyuláshoz erőt kapunk.
Az igazi hallgatás a realitás érzékelése. A csendben tudjuk megismerni az igazi énünket. Ha mi nyugodtak és csendben vagyunk, ha befelé fordulunk, akkor láthatjuk az ősi, eredendő jóság, az igazi én tervrajzát.
Így képesek leszünk megérteni, hogy az ego, a harag, a félelem, a helytelen vágyak hogyan okoztak különféle betegségeket a tudatunkban és a szívünkben. De ezek a betegségek nem az igazi én részei. Túl sokáig hittünk bennük. A zavarodottságot az eredendő jóság és a felvett negativitások keveredése okozta. Szétválasztásukhoz, a negativitás betegségének eltávolításához az eredeti énünk, különösen a szeretet, a tisztaság és a béke minőségeire van szükségünk.
Ezek az eredeti, szubtilis energiák tisztítanak és gyógyítanak: minden nap egyre tisztábbak, azaz egyre igazabbak leszünk önmagunkhoz. A csend tükrébe nézve megláthatjuk az eredeti énünket. Ebben a tükörben a szellemi önazonosságunk nem távoli remény vagy cél, hanem realitás. Hogy ezt a realitást szilárddá tegyük, naponta meg kell teremtenünk a csend helyét. Meg kell hallgatnunk önmagunkat.
Amikor egyszer megtanulunk önmagunkra figyelni, akkor élvezni fogjuk, hogy másokat is meghallgassunk. Az odafigyelés közelséget, a közelség barátságot teremt. Mit ér az élet barátság nélkül? A másokkal való kapcsolataink minőségét az határozza meg, hogy mi mit ajánlunk fel a szívünkből. Az igazi kapcsolatok alapja az őszinteség. Egy igazi kapcsolat tartós és állandó. Ez teszi az életet érdemessé. Ez a szeretet fenntart és táplál.
A tiszta szeretet begyógyítja a legfájdalmasabb sebeket. Ezt az egyedülálló szeretetet csak a csend mélyén lehet megtapasztalni, de csak akkor, ha már nincs bennünk vágy és követelés. Az önzés a szívet leblokkolja.


Egyetért a bejegyzéssel?
Kérem, írja le véleményét, esetleg tapasztalatait!

Websites:

Magyar: www.bkwsu.hu

English: www.bkwsu.com




Nincsenek megjegyzések: