2009. július 25., szombat

LÉLEK-TUDATOSSÁG (8)


Sokkal több haszon származik abból a gondolatból, hogy “Én egy békés lélek vagyok”, szemben azzal, hogy “Én a test vagyok”. Miért? Az elmúlt leckében szó volt arról, milyen fontos szerepe van ennek a gondolatnak abban, hogy képesek legyünk függetlenné válni azoktól a szerepektől, amiket játszunk. Fontos tisztázni a “kívülállóság” szó jelentését. Ez nem egy tartózkodó, magányba vonulást jelent, ahol minden kommunikáció megszakad az ember körül, de azt sem, hogy valaki gondatlan megfigyelőként szemléli az eseményeket maga körül. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy színészek vagyunk. Nagy lelkesedéssel és szeretettel játsszuk a szerepünket, de nem hagyjuk, hogy hasson ránk bármilyen elvárás, lelki teher vagy aggodalom, ami a külső körülményekből vagy más emberektől származik. Nem hagyjuk, hogy mindezek megzavarják a megértésünket és elfelejthessük, hogy kik vagyunk, hogy “Én egy békés lélek vagyok”. Valójában sokkal gyakrabban használjuk ezt a szót a szeretet szóval együtt: azaz kívülállóként szemlélve, de mégis szeretettel. Hogyha léleknek tekintjük magunkat és megtapasztaljuk a természetes tulajdonságunkat, akkor a kívülállósághoz társuló érzésünk nem ellenszenves tartalmú lesz, ami nemtörődömséget jelent, hanem békét, szeretetet és boldogságot tükröző.

Hogyan segíthet a lélek-tudatosság az önmagunkkal és másokkal szembeni magatartásunk javításában? Általában mindannyiunknak meg van az a szokása, hogy önmagunkat másokhoz hasonlítjuk: a másik érdemeinek, vagy érdemtelenségeinek fényében látjuk magunkat. Ez néha a reménytelenség érzését válthatja ki bennünk. Úgy az önkritizálás, mint a mások kritizálása egyformán negatív állapotba hozza a tudatot. A lélek-tudatosság tapasztalata által felismerjük a saját értékeinket és abbahagyjuk önmagunk másokhoz való hasonlítgatását. Túljutunk a kritizálgatáson és megtapasztaljuk az igazi pozitív tulajdonságainkat, az igazi természetünket. Ez nem egy felsőbbrendűségi érzéshez vezet, hanem érezzük a stabilitásunkat, az önbizalmunkat. Az önmagunkban való kétségeinket helyettesíthetjük egy önmagunkban való nagyon mély hittel.

Ha megértjük azt a gondolatot, hogy “Én egy békés lélek vagyok”, akkor azt is megértjük, hogy a többiek is azok. Ennek a tudatossága által képesek leszünk tisztán, egyenrangú félként beszélni velük, amit testvéri szemléletnek nevezünk. A hétköznapi életben a cselekedetek ezzel gyakran teljesen ellentétesek, pl., amikor valaki dühös lesz ránk és megfenyeget, a hangunk viszonzásként hirtelen élessé válik. Ebből aztán könnyen parázs vita kerekedik. Ez a testi-tudatosság visszatükröződése. Ahelyett, hogy elsősorban egy békés léleknek látnánk őket, akik a szerepüket játsszák, a szerepet látjuk és azt az igazi természetüknek hisszük.

Azonban amikor határozottan léleknek tekintjük őket, az indulataikra másképp fogunk reagálni. A haragot látva tudjuk, hogy ez egy átmeneti reakció, nem az igazi belső énjükből fakad. Ahelyett, hogy mérgesen vagy védekezve reagálnánk, valójában kívülállóként viselkedünk, sőt inkább adni igyekszünk. Megpróbálunk teljesen természetesen olyan pozícióba helyezkedni, hogy képesek legyünk segíteni rajtuk. Felismerjük, hogy a haragjuk oka az, hogy valami miatt zavarttá váltak. Ez a pozitív hozzáállás egyfajta védelemként is szolgál számunkra, mivel nem kerülünk a támadás hatása alá. Sőt, a stabilitásunk és nyugodt reakciónk abban is segíteni fog, hogy feloldjuk a helyzet feszültségét.

A lélek-tudatosságunkkal egy más módon is segíthetünk, de természetesen amink nincs, azt nem adhatjuk oda senkinek. Ha barátaink rossz hangulatban hozzánk jönnek, gyakran a legtöbb, amit adhatunk nekik az együttérzés. Ez a fajta megnyugtatás azonban nem feltétlenül jelent segítséget. Az embereknek, ha bajban vannak, erőre és emberszeretetre van szükségük. A helyzet, amibe gyengeségük miatt kerültek, zűrzavart okozott a tudatukban, ezért nem tudják a dolgokat tisztán látni. Ha a reakcióink és tanácsaink nem csak az együttérzésen alapulnak, hanem békességgel, erővel teliek és nagyon is gyakorlatiak, akkor nem csak megvigasztalódnak általa, hanem ez a pozitív hozzáállás segíteni fogja őket a problémáik megoldásában is. Ehhez egy erős és rendezett tudatra van szükség.

A lélek-tudatosság alkalmassá tesz bennünket arra, hogy mások társaságában természetesen viselkedjünk. Ez a könnyed szereplés másoknak is segít a feloldódásban amint megérzik, hogy semmilyen elvárásunk nincs feléjük. A lélek-tudatossággal az a célunk, hogy másokban csak a jó tulajdonságokat lássuk, és nem csak a látható erényeket, hanem a rejtett jó erényeiket, különlegességeiket. Természetesen kifejlődik egy elmélyült szeretet és tisztelet mindenki felé és ezekkel párhuzamosan egyfajta szellemi közelségbe kerülünk embertársainkkal. Megszületik a felismerésünk, hogy egy világot, egy otthont osztunk meg egy földi családban, amelynek mindannyian részesei vagyunk.

MEDITÁCIÓS GYAKORLAT

A meditáció a természetes tulajdonságaink tudatossága, tehát nem egy nehéz dolog. Nem is olyan, amit magunkra erőltethetünk. A meditációra nem kényszeríthetjük magunkat. Valójában minél erőteljesebben kényszerítjük magunkat, annál kevésbé valószínű, hogy tapasztalatokhoz juthatunk általa. A túlságosan görcsös koncentráció fejfájást okozhat és előfordulhat, hogy felüdülés és ellazulás helyett a feszültségünk tovább növekszik. Az első lépés az egyszerű lazítás. Sok ember ha csak annyi hatást érezhetne, hogy bármikor képes ellazulni, amikor akarja, már akkor eredményről beszélhetne. Amikor sikerült ellazulnunk, elmúlnak a mindennapi életünk stress hatásai és aggodalmai: a tudatunk szabaddá válik a finom dolgok érzékelésére. Mindent, ami a tudatunkban van, képesek vagyunk meg is tapasztalni. Ezért töltsük meg a gondolatainkat lélek-tudatossággal: a béke gondolata segít bennünket a béke megtapasztalásában. Minél jobban ellazulunk, annál mélyebb, kellemesebb nyugalmat érzünk, majd elérjük a meditációnak azt az állapotát, amikor élvezni tudjuk a belsőnkből kiáradó erőt. Ahogy előre haladunk, a meditáció egyre többet jelent annál, mint egy egyszerű lazító módszer. A cél, nem csak a relaxáció elnyerése, hanem az, hogy egy olyan békés lélekké váljunk, aki a békével tökéletesen fel tudja tölteni magát. Az egyszerű lazítás által megtapasztalt béke csak egy csepp, ha összehasonlítjuk a béke óceánjával, amibe szinte “elveszünk” a meditáció által.

A meditáció során nagyon egyszerűen fogalmazzuk meg a gondolatainkat, vagy a témát, amivel foglalkozni szeretnénk. Két, három gondosan kiválasztott gondolat éppen elég. Lassan ismételjük a gondolatainkat, bőséges időt hagyva arra, hogy felfedezhessük a gondolatainkat, érzéseinket. Pl.: “a béke olyan, mintha belesüppednék egy jó puha toll párnába.”, “a könnyűség olyan, mintha egy felhőn lebegnék”, “ a szeretet meleg, aranyló sugárzás a tudatomban.... ” Amint egyre mélyebben elmerülünk az ilyen gondolatokban és azok megtapasztalásában, fokozatosan elszakadunk a világi gondolatoktól és a feszültségtől, majd teljesen könnyűvé és szabaddá válunk, megtapasztaljuk a lélek-tudatosságot. Amikor tudatára ébredünk az igazi természetünknek, a tudatosságnak ezt a könnyű állapotát kell a mindennapjainkba hozni, hogy könnyen és hatékonyan tudjuk megoldani ha bármilyen probléma vagy akadály kerül elénk. Mint egy repülő madár, még a magas helyeket is csak kis buckáknak fogjuk érzékelni.

MEDITÁCIÓS GONDOLATOK


A következő néhány napra csak két három rövid gondolattal próbálkozzunk, mint: “Én egy békés lélek vagyok”, “Egy olyan fény vagyok, aki szeretetet sugároz az egész világ felé” vagy “Egy tudatos fénypont vagyok, tehát teljesen más mint a fizikai test.” Ismételjük ezeket a gondolatokat lassan, amíg egyre mélyebben merülünk el gondolatainkban és ezekhez hasonló érzéseink keletkeznek. Amikor ez bekövetkezik, megszűnik az abból adódó feszültség, hogy mit kellene tennünk és mi az, amit valójában teszünk. A lélek elégedettséget és teljességet érez. Kiegészítésképpen gyakoroljuk, hogy másokat is egy léleknek tekintünk, egy olyan szereplőnek, aki a saját szerepét játssza.

Egyetért a bejegyzéssel?
Kérem, írja le véleményét, esetleg tapasztalatait!

Websites:

Magyar: www.bkwsu.hu

English: www.bkwsu.com




Nincsenek megjegyzések: